torsdag den 25. april 2019

1. selvstudiedag 24-04-2018

Lektier er:

4 dimensioner, som entreprenørskabsundervisningen skal omhandle:
- HANDLING
- KREATIVITET
- OMVERDENSRELATIONER
- PERSONLIG INDSTILLING

På denne studiedag vil vi gerne at I - efter at I har læst dagens tekster - beskriver (på bloggen) hvordan jeres elevers forudsætninger er i forhold til de 4 dimensioner. Kik på taksonomien NQF1 på side 15 (som er folkeskole-afgangsniveau) og NQF3 på side 17 (som er EUD afgangsniveau), i "Taksonomi i Entreprenørskabsuddannelse".  I kan forholde jer overordnet til jeres elevgruppe eller udvælge "repræsentative" elever med forskellige niveauer (så I beskriver "spændet" i hele gruppen).

------------

Ting som falder mig ind ved læsning af teksten:
- På GF2 arbejder vi også med en manglende MOTIVATIONS faktor i form af LØN!
- Der bliver flere gange snakket om vedholdenhed. Den oplever vi aldrig på GF2
- Vi har store udfordringer med "teenage energi" eller rettere DOVENSKAB.
- Vi ser også generelt elever med dårlig "Self-Efficacy" sikkert grundet dårlige præstationer i folkeskolen
FUN FACT er lige blevet bekræftet i mit udsagn om dovenskab.
For 3 dage siden var vi nødsaget til, grundet sygdom, at sende min klasse hjem. De fik 2 opgaver de skulle løse. Den primære og vigtigste var, at sørge for deres profil på praktikpladsen.dk fortsat aktiv. Derudover skulle de bruge de resterende 8 lektioner på nogle sider med motor opgaver. Samlet vil jeg vurdere arbejdsbyrden til 4-5 lektioner. FANDME om jeg ikke lige har fået mail om der STADIG er 8 ud af 20 elever som stadig ikke er aktive på Praktikpladsen. FUCK de pisser mig af. Hvor i dette kan man spore
- HANDLING
- KREATIVITET
- OMVERDENSRELATIONER
Det eneste det siger noget om er sku :
- PERSONLIG INDSTILLING

Det er sådanne situationer som bekymrer mig lidt, hvis man skal lære dem entreprenørskab. For INGEN af de nødvendige kompetence er sku at finde :-(
----------------

beskrivelse af mine elevers forudsætninger i forhold til de 4 dimensioner.

Som udgangspunkt vil jeg sige at der generelt er meget stor forskel på GF2 klasserne.
- Den ene type / klasse er elever som kommer direkte fra folkeskolen via GF1. (herefter type 1)
- Den anden er elever som har været ude af uddannelses systemet
for så at starte på GF2. (herefter type 2)

Type 1 klasserne er meget unge mennesker (teenagere15-17år) De bærer stadig MEGET præ af hvordan tingene er i folkeskolen. De er ofte dovne, ugidelige, ukoncentreret og til tider også uafklaret med deres valg. Jeg oplever også de tit er dårlige til at tænker længere frem og konsekvens beregne. Det virker sjældent som om de helt fatter, at de SELV har valgt at gå på denne EUD for at udvikle deres viden og kompetencer indenfor et specifikt område (her auto) Deres overordnede syn på denne OG uddannelse generelt, er: "vi skal jo være her fra kl. 8 - 15.
Dét er jo i min optik et HELT forkert billede af en ungdoms uddannelse. Det er muligt min tankegang er utopisk. Men jeg ville jo forvente viden begærlige, engagerede, nysgerrige elever som nu endelig for lov til at arbejde med deres interesser......

Kigger man på Taksonomi i entreprenøruddannelse NQF1 (folkeskolen) 
Under hvilken som helst af de 4 punkter ( Se ovenstående) så oplever jeg max 25% af en type 1 klasse har nogen af disse kompetencer overhovedet. Desværre.

Handling:
De laver helst intet selvstændigt. De oplever gruppe arbejde som en sovepude. Ikke som en videns delene, kompetenceudviklingszone hvor man kan spare med hinanden og udvikle "større" ting end man kan som individ.
Jeg oplever også tit deres manglende evne til at kommunikere målrettet med hinanden. Tvært imod skal jeg ofte hjælpe med at danne grupper som er bare lidt velfungerende.
At forvente jeg som underviser på EUD kan løfte deres entreprenørskabs kompetencer til det niveau som beskrives i NQF3 ser jeg som virkelig svært og problematisk, når man forholder sig til det niveau de starte med hos os.

Kreativitet:
Her gør de samme parametre sig gældende som tidligere beskrevet. Ydermere tegner der sig også et billede af elever som fra folkeskolen IKKE har fået plads til at være kreative og innovative. Det lader til de er meget vant til 100% lærerstyret undervisning. Det har vi naturligvis også på EUD, men vi / Jeg arbejder også meget med at give dem plads til kreativitet. Desværre bliver resultatet tit forvirring og fortvivlelse hos eleverne :-(

Omverdensrelation:

Her oplever jeg eleverne som værende utrolig selvviske og uden evner til at se det store billede. De ser kun til egen næse.

Personlig indstilling:
Der skal ikke herske tvivl om, at de elever vi har på EUD grundforløb (type1) er elever med lidt eller meget lidt Self-Efficacy. Nu jeg ikke KÆMPE fortaler for karakterer som såen. Men alt andet lige danner disse elevers karakterer et meget godt billede af, at de ikke har klaret sig super godt i folkeskolen. Derved ikke sagt de er dumme. LANGT fra. Jeg tror bare de er tabt i folkeskolen pga. manglende interesse og ressourcer. Jeg ser gang på gang elever som starter med at sige. Dét kan jeg ikke. Men når man så hjælper dem lidt eller forklarer tingene på en anden måde. Eller endnu bedre, understreger tingene med praktisk arbejde. Ja så er de sku ikkeunder middel, som deres karakterer måske giver udtryk for. Det skal dog tilføjes, at det naturligvis kræver man får dem kickstartet.... For de er sku vant til at snige sig udenom hvis de kan.

Det ovenstående omhandler de ca 75% elever i type1 klassen og ca 25% i type 2 klassen.
De 25% i type 2 klassen som ligner type 1 klassen er som oftest gengangere. Det vil sige, de er blevet smidt ud af GF1 eller GF2. Og prøver nu igen. Sjældent med succes desværre.
De 25% i type 2 klassen som passer på ovenstående, kan også være elever med svære eller mange diagnoser. Det kan også være noget af en udfordring.

SÅ er der type 2 klassen. ("voksne" elever som IKKE kommer direkte fra folkeskolen)
De klasser består som oftest af ca 75% super engagerede elever som kan og vil det her. Mange af dem kommer med erhvervserfaring fra lignende eller andre fag, som har "modnet" dem. De er som regel også ældre (21-40år) Det kan mærkes. De er målrettede, interesserede, fokuserede, nysgerrige og ikke mindst kritiske på en konstruktiv måde.
Det er tydeligt de bestrider kompetencer indenfor alle 4 dimensioner når vi snakker Taksonomi i entreprenøruddannelsen. Der er ingen tvivl om det er alder og arbejdsmarked der har udviklet dem. Et sjovt lille eksempel er i min type 2 klasse. Der er en af eleverne en mand på 34år som har været ansat og udstationeret i militæret siden han var 18år. HOLD da op en mønster elev. Han tilgår alle opgaver med stolthed og engageret. Han er nysgerrig og interesseret i såvel teori som praksis. Han er hjælpsom i gruppe arbejde og af gode grunde ikke bleg for at tage styringen. Men han er dog ikke styrende eller kontrollerende. Tvært imod er han sindssygt god til at lade andre komme til.
Skulle jeg placere denne éne elev på Taksonomi i entreprenøruddannelsen. Ja så er vi nok omkring NQF6.
Med det sagt, giver det jo meget god indsigt i, hvor forbandet svært det kan være som underviser på EUD. Den divergens vi oplever i klasserne er til tider ubeskrivelig og det sætter enorme krav til underviserens evner til differentieret undervisning. For er man ikke opmærksom og forsigtig så risikerer man at tabe den ene gruppe på "gulvet" Er det for langsomt og kedeligt smutter de få dygtige. Går det for stærkt i for højt niveau som smutter de udfordrede elever (som der er flest af desværre)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar